Цього тижня, на зборах Комісії з фітосанітарних заходів (КФМ), були затверджені нові стандарти, мета яких — запобігти поширенню шкідливих організмів, в тому числі високоінвазівних, таких як східна плодова муха і бактерія Xylella fastidiosa.

Про це повідомляє сайт Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«З ростом торгівлі і переміщення людей ризики поширення шкідників рослин в нові райони за межі національних кордонів тепер вище, ніж будь-коли раніше. Щодня ми є свідками шокуючого числа загроз нашим рослинам і нашому здоров'ю, навколишньому середовищу та економіці», — заявив Букар Тіджані, помічник Генерального директора ФАО з сільського господарства і захисту прав споживачів. 

За оцінкою експертів ФАО, від 20 до 40% обсягу світового сільгоспвиробництва втрачається через шкідників. Світова економіка щороку втрачає близько 220 млн доларів через хвороби рослин, часом навала інвазивних комах обходиться ще в 70 млрд. доларів.

КФМ є керівним органом Міжнародної конвенції з карантину та захисту рослин (МКЗР), єдиного міжнародного органу, відповідального за встановлення та реалізацію фітосанітарних стандартів, визнаних в усьому світі.

Прийняті на цьому тижні стандарти МКЗР передбачають запровадження нових, вдосконалених методів фумігації, як відповідь зростаючій стурбованості країн з приводу шкідливих речовин. Документ регламентує вимоги до температур, тривалості та кількості фумігантів. Розроблено і прийнято протоколи діагностики, які описують процедури та методи для офіційної діагностики 6 шкідників, в тому числі Xylella fastidiosa і східної плодової мухи.

Довідка:

Бактерія Xylella fastidiosa вражає важливі з економічної точки зору культури: оливкові, цитрусові або сливові дерева і виноградну лозу. З 2015 року стрімке поширення бактерії помічено в Європі та Азії. У Каліфорнії Xylella fastidiosa обходиться місцевим виробникам в 104 млн доларів щорічно. В Італії через бактерію площі оливкових садів скоротилися на 180 тис. га. Наразі під загрозою опинилася не лише економіка Італії, але і всіх середземноморських країн.