Дано: людина дає іншим добрі, раціональні поради. За "я б на твоєму місці вчинив так" ховається чудова мудрість. Але варто йому потрапити в таку саму ситуацію, як він ухвалює невірні рішення. Хоча, здавалося б, достатньо дотримуватися власних рекомендацій.

Питання: чому так відбувається, особливо коли питання стосується бізнесу, роботи?

Цей феномен вчені назвали на честь біблійного царя Соломона. За легендою, він мав славу великим мудрецем, до якого всі приходили за порадою. Мабуть, найвідоміша притча за його участі - розповідь про двох матерів.

Дві жінки сперечалися через дитину, кожна запевняла, що це її син. Соломон наказав розрубати немовля і віддати кожній половинці.

Одна зі сперечань прийняла таке рішення. А друга погодилася поступитися дитині суперниці, аби вона залишилася живою. Тоді цар зрозумів, що друга жінка є справжньою матір'ю.

Соломон давав мудрі та грамотні поради. Але сам закінчив досить безславно. Цар розтратив державну скарбницю. При ньому почалися повстання, які після його смерті розкололи країну надвоє. А ще чергою невірних рішень він прогнівав Бога, і той пообіцяв народу правителя безліч поневірянь. Тобто своїм життям цар продемонстрував феномен Соломона.

  • Отже, про чужі проблеми легше міркувати з холодною головою: тверезо поглянути на всю ситуацію, покрутити її по-різному, спробувати зрозуміти мотиви всіх її учасників. Тут активну роль грає неокортекс.

  • Зовсім інша справа, коли йдеться про нас самих. Тут у бій вступають сильні емоції. І перетягувати ковдру на себе починає мигдалеподібне тіло – амігдала. У стресових ситуаціях саме мигдалеподібне тіло визначає нашу реакцію: бий, біжи чи замри.

Під впливом сильних емоцій складно діяти раціонально, дивитися на ситуацію загалом. Особливо, якщо мозок вирішив, що реагувати на небезпеку потрібно негайно. Тому дуже просто вчинити на емоціях та наламати дров.

Як використати це відкриття варто використовувати, якщо вам властиво приймати неправильні рішення при напливі емоцій?

  • Спробуйте розмірковувати про ситуацію так, ніби вона сталася з кимось іншим.

  • Використовуйте займенники третьої особи замість "я".

  • Можете уявити, що проблема не у вас. Наприклад, уявіть себе колумністом, який відповідає на листи читачів. Допоможіть порадою уявному другу - а потім дотримуйтесь рекомендацій самі.