1. Тренуйте неведучу руку. Якщо ви не амбідекстр від народження, намагайтеся виконувати більше різноманітних рухів невідучою рукою. Так ви змусите рухові області кори мозку залучати до роботи нейрони, що не функціонують. Прекрасний спосіб натренуватися діяти обома руками і злагоджено, і окремо — вчитися грі на якомусь музичному інструменті.

2. Вивчайте іншу мову. Вивчення нової для себе мови, навіть якщо в результаті ви так і не оволодієте досконало, - відмінний спосіб тренувати нейропластичність лівої скроневої частки. В області мозку, що відповідає за спілкування, немає чітких обрисів, і тому чим більшу її площу ви задієте, тим більший когнітивний резерв створите на літній вік.

3. Не використовуйте функцію «Побудувати маршрут». Якщо пам'ятаєте, головна область мозку, де зосереджується пам'ять, - це гіпокамп, за сумісництвом він виконує функцію «GPS-навігатора». Між іншим, доведено існування унікальної групи нейронів (кліти решітки), які, подібно до навігатора, прокладають вам маршрут до мети через міські вулиці або по метро. Що характерно, клітини решітки і є частиною мозкової тканини, яка втрачається при хворобі Альцгеймера і у важких випадках викликає втрату орієнтації. Так що знайте: задіявши внутрішній, вбудований у ваш мозок «навігатор», а не натискаючи кнопочку «Побудувати маршрут», що послужливо пропонується Google-картами, ви надаєте собі колосальну послугу, оскільки розвиваєте цінну навичку просторової орієнтації.