·       Ми живемо у новому світі. Не в тому, у якому мільйонами років еволюціонував наш мозок. Мозок не здатен так швидко пристосуватися до змін в умовах ектремальної невизначеності.

·       Якщо ми сьогодні знаємо, З ЧОГО складається мозок, це зовсім не означає, що ми знаємо, ЯК мозок працює. Якщо ви знаєте, з яких частин складається піаніно, це не означає, що ви зможете зіграти Моцарта.

·       Мозок живе своїм життям. Він виконує безліч дій, приймає величезну кількість рішень, які ми взагалі не усвідомлюємо (травлення, дихання, сон і т.д.). Мозок робить всі ці дії сам, для того щоб:

·      наша свідомість була вільна для рішень;

·      ми виживали у складних умовах.

·       Так вийшло, що у процесі еволюції мислення виявилося НЕ найважливішою функцією для виживання.

·       Розуміння реакцій мозку повинно викликати у лідерів відповідальність за власні реакції та розуміння поведінки інших людей. Краще розуміння — краща побудова взаємовідносин — краще лідерство.

·       Місія мозку — зберегти нашу життєдіяльність. Мозку здебільшого все одно, хто ви у соціальній площині, чи успішні ви у бізнесі або кар'єрі.

·       Ми не любимо зміни, виявляємо супротив не тому, що ми опозиціонери, а через те, що зміни - вкрай незручний, енергоємний режим роботи для мозку.

·       Якщо вам необхідні інноваційні рішення у команді і у вас є час, вмикайте в людях дофамін, інвестуйте в нагороди - у «пряники» для людей.

·       Гормон стресу кортизол діє довго, а рівень дофаміну, гормону задоволення, дуже швидко падає і «вивітрюється». Рівень задоволеності від підвищенням заробітної плати зберігається лише 1,5 місяці.

·       Не можна нейтралізувати страх людини про майбутнє закликами до «дорослої» поведінки. Коли людина перебуває у стресі, у неї в крові багато гормону кортизолу — людині у цей час потрібна дружня м'яка підтримка.

·       Чим більше ми боїмося, тим менше ми інноваційні та готові управляти змінами.

·       Ентузіазм заразливий. Потрібно виявляти інтерес і знаходити ентузіастів, щоб «заражати» інших людей в компанії.

·       Люди ростуть і розвиваються, коли вони НЕ впевнені в собі і сумніваються у своїх навичках. Впевнені тільки ідіоти. У них слабка здатність і мотивація до розвитку, і найчастіше - величезне бажання вчити інших.

·       Лідери - це люди, які знають, коли вести за собою і коли йти за іншими.

·       Ми зі своєю свідомістю - тільки невелика «субчастина» великого мозку. Не ми контролюємо мозок, а мозок контролює нас.

·       Формула виконавчості:

·       Performance = Motivation (мотивація) Х Ability (здатність). Виконання - це мотивація, помножена на здатності людини.

·       Головне завдання лідера - створити із вибраних людей правильну команду. Цьому допомагає SWAT-аналіз (Strengths, Weakness, Abilities, Threats). Є люди, які шукають новизну, зміни, і є люди, які шукають слабкі сторони і сталість, бо їх фокус на безпеці. Вам у команді потрібні і ті, й інші. Якщо у них є спільні цінності.

·       Вмійте розпізнавати синдром Даннінга-Крюгера, коли у людини виявляється позитивне ставлення до своїх навичок за відсутності цих навичок. Людина з таким синдромом не може зрозуміти, що вона дилетант, тому що вона - дилетант.

·       Якщо у людини немає можливості, вона не зможе якісно виконати роботу, скільки б ви її не мотивували.

·       Інтуїція - це професійні знання, які накопичилися у вашій пам'яті і на яких будуються ваші рішення по нових завданнях.

·       У кризові моменти не орієнтуйтеся на сильних, орієнтуйтеся на найслабших. Дізнайтеся, чи є у них умови, знання, інструменти для повноцінної роботи.

·       Якщо ви не озвучите правила роботи, люди створять свої. Це вимоги для виживання групи.

·       Компанії і команди створені з людей, а люди — це не тільки навички та компетенції, це і ще й емоції, історія дитинства, травми, особисті зміни протягом часу, переконання.

·       Прості методи менеджменту у НАДТО складному світі не працюють.

·       Мета бізнесу сьогодні — швидше і якісніше навчитися новому через переоцінку вже зробленого. Те, що ви зробили вчора, це ваше вчора. На «вчора» не заробляють. Думайте про завтра.