5 ЗВИЧОК, які відрізняють професіоналів від любителів

Хто такі, на ваш погляд, професіонали? Дисципліновані співробітники? Пасіонарні ерудити-перфекціоністи? Скоріше, це люди, які здатні систематично досягати високих результатів. Але щоб зберігати високі результати, однієї дисципліни та ерудиції, хард-склілів недостатньо, - інакше б на це йшло забагато енергії. Справа - у корисних звичках, які відрізняють любителів від професіоналів, - їх назвав автор книги «Війна за креатив» Стівен Прессфілд.


Отже, п'ять найпоширеніших звичок, що властиві саме любителям:


Працювати за настроєм

Покладатися на емоції - тобто не дотримуватися постійності і не показувати високих результатів. Професіонал працює регулярно, як би він себе не відчував. Професіонали не керуються настроєм. Якщо рішення вже прийнято, вони не витрачають енергію, вирішуючи, чи варто його здійснити. Вони працюють за графіком, і натхнення відвідує їх частіше. Сам процес входить у звичку, що збільшує шанси домогтися видатних результатів.


Мріяти, але не працювати над досягненням цілей

Любителі будують плани, але далеко не далеко не всі виконують їх. Письменник Гей Хендрікс в своїй книзі «Великий стрибок: перемога над страхом і перехід на наступний рівень» описує «проблему верхнього ліміту»: брак ясності, усвідомленості або відчай заважають нам діяти. Через це люди часто перешкоджають власному розвитку і залишаються у зоні комфорту. Обговорювати мету - зовсім не те, що рухатися до її досягнення. Коли ми ділимося планами з оточуючими і займаємося мозковим штурмом, нам здається, що результат вже досягнутий. Тому нічого робити не треба.


Не діяти через страх

Часто ми вважаємо за краще нічого не робити, переймаючись через наслідки. Але це позбавляє нас перспектив. Професіонал діє всупереч страху. Йде назустріч до мрії з тремтячими колінами, зі сльозами в очах і метеликами у животі. Ми - це НЕ наші емоції. Вони НЕ визначають нас. І страх не означає, що потрібно зупинятися. Досить прийняти його і рухатися далі.


Чекати натхнення

Любитель чекає осяяння, тому що у нього немає звички створювати постійно. Професіонал дотримується розкладу. Він цінує натхнення, але знає, що очікування не допоможе йому виконати роботу. Якщо працювати кожного дня, ймовірність знайти натхнення вище.


Прагнути швидкого і легкого успіху

Непрофесіонал часто відчуває «синдром блискучого об'єкта». Почувши гарну ідею, миттєво переключається на неї і закидає попередню задачу. Як результат - незавершені справи накопичуються, а реального прогресу немає.

Професіонал розуміє, наскільки важлива регулярна і зосереджена робота. Він не розпорошується на кілька великих проектів: його енергія і сили безцінні. Він знає: концентрація надає кращий результат.


Насравді між любителем і серйозним фахівцем не так багато відмінностей. У професіонала стільки ж спокус і ненабагато більше дисципліни. Однак він інакше реагує на обставини. Корисні звички допоможуть змінити підхід і перестати бути любителем.


До речі, автор книги «Почни з головного» Гері Келлер пояснює: ми пов'язуємо успіх з дисципліною, тому що вона необхідна для створення звичок, які формуються приблизно за 66 днів. Після цього нам вже не потрібно докладати стільки зусиль, щоб систематично виявляти професіоналізм. Спробуємо?